berliini-55
Berliinistä on nyt kotiuduttu. Reissu sujui oikein kivasti ja kaupunki tarjosi paljon nähtävää ja koettavaa. Olin matkassa kahden ystäväni kanssa ikäänkuin pienellä etukäteis-joululomalla. Kävelimme viiden päivän aikana useita kilometrejä kaupunkiin tutustuen. Matkaamme sisältyi ihania ravintoloita ja kahviloita, joulumarkkinoita, nähtävyyksien katselua sekä kaksi erilaista museovisiittiä. Kuvia tuli napsittua paljon ruuista, mutta oli muistikortille tallentunut jokunen otos myös itse kaupungista. Oli hauskaa kuvata pitkästä aikaa ihan omaksi huviksi ja ei niin suunnittellusti. Monet räpsyt tulikin napattua kävelyn lomassa vähän sinnepäin. Jos Berliinissä vierailee näin joulun alla niin joulumarkkinat ovat vähän niinkuin ”must see” -juttu. Markkinoilla on paljon erilaisia kojuja täynnä ruokaa ja käsitöitä. Pikkuruisissa putiikeissa on kaikkea joulukoristeista metrilakuihin, paahdettuihin manteleihin ja herkullisiin pretzeleihin. Söimme viimeisenä iltana niin täydelliset juustoleivät, että en tiedä miten koskaan tulen unohtamaan sitä täydellisen makuista sulaneen juuston määrää suussani!

berliini-53
berliini-54
berliini-57

berliini-52
Matkan yksi parhaista asioista olikin ruoka, ja siinä jos jossain Berliinillä on paljon annettavaa. Uniikkeja kahviloita ja ravintoloita oli paljon ja vaikka välillä hyvien paikkojen takia pitikin nähdä vähän vaivaa ja matkustaa pidemmälle, oli se ehdottomasti sen arvoista. Teen ihan oman postauksen muutamista suosittelun arvoisista paikoista vielä myöhemmin. Joulumarkkinoilla saa varmasti masun täyteen maistelemalla erilaisia pieniä annoksia useista eri kojuista. Monet tulevat markkinoille viettämään aikaa ystävien tai perheen kesken ja fiilistelemään lähestyvää joulua. Markkinoita pidetään ympäri kaupunkia ja niiden kesto ja aukioloajat vaihtelevat paikoittain. Kivoja markkinapaikkoja olivat mm. Gendarmenmarkt ja Breitscheidplatz, jossa markkinat olivat pystytetty kirkon viereen isolle aukiolle.

berliini-18
berliini-17
berliini-15
berliini-19
berliini-36
berliini-35

Jouluaatto senkuin lähestyy ja tässä olisi vielä jonkin verran koulu- ja kotiaskareita hoidettavana. Ajattelin puunata kodin perusteellisesti ennen aattoa ja jos ihan rehellisiä ollaan, niin odotan pientä joulusiivousta ihan innolla. :D Tarkoituksena olisi leipoa myös pieniä jouluherkkuja, mutta tässä kalenteria vilkaistessani tajusin, että hommiin täytyy alkaa jo mitä pikimmiten jos meinaa ehtiä! Ihanaa kun meillä on valkoinen lumipeite ja kunnon pakkaset täällä Kuopiossa. Kyllä valkoinen maa ja pimenevissä illoissa tuikkivat jouluvalot tuovat sitä joulufiilistä mitä parhaiten!

Millaisia asioita teidän jouluvalmisteluihin kuuluu?

Related Post